Conducătorii de vehicule sunt obligaţi să respecte viteza maximă admisă pe sectorul de drum pe care circulă şi pentru categoria din care face parte vehiculul condus, precum şi cea impusă prin mijloacele de semnalizare.
Nerespectarea regimului de viteză stabilit potrivit prezentului regulament se constată de către poliţişti, cu mijloace tehnice certificate, în condiţiile legii.
Limita maxima de viteză în localităţi este de 50 km/h.
Pe anumite sectoare de drum din interiorul localităţilor, administratorul drumului poate stabili pentru autoturisme şi limite de viteză superioare, dar nu mai mult de 80 km/h. Limitele de viteză mai mari de 50 km/h se stabilesc numai cu acordul politiei.
Pe anumite sectoare de drum din interiorul municipiilor şi oraşelor, ţinând seama de împrejurări şi de intensitatea circulaţiei, administratorul drumului, cu acordul politiei, poate stabili şi limite de viteză inferioare, dar nu mai puţin de 30 km/h.
Limitele maxime de viteză, în afara localităţilor, sunt:
a) pe autostrăzi, 130 km/h;
b) pe drumurile expres sau pe cele naţionale europene (E), 100 km/h;
c) pe celelalte categorii de drumuri, 90 km/h.
Vitezele maxime admise în afara localităţilor pentru categoriile de autovehicule sunt:
a) 130 km/h pe autostrăzi, 100 km/h pe drumurile expres sau naţionale europene (E) si 90 km/h pe celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din categoria A si B;
b) 110 km/h pe autostrăzi, 90 km/h pe drumurile expres sau naţionale europene (E) si 80 km/h pe celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din categoria C, D si D1;
c) 90 km/h pe autostrăzi, 80 km/h pe drumurile expres sau naţionale europene (E) si 70 km/h pentru celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din subcategoriile B1 si C1;
d) 50 km/h, pentru tractoare si ciclomotoare.
Se interzice conducătorilor de vehicule să circule cu viteză sub limita minima admisă, să reducă brusc viteza ori să efectueze o oprire neaşteptată, fără motiv întemeiat.
Conducătorul de vehicul este obligat, în funcţie de viteza cu care circulă, să păstreze o distanţă de siguranţă faţă de vehiculul ce-l precedă, pentru a putea evita o coliziune în cazul când conducătorul acestuia reduce brusc viteza sau opreşte în mod neaşteptat.
No comments:
Post a Comment