Monday, May 5, 2008

Semnalele autovehiculelor cu regim de circulaţie prioritara si obligaţiile celorlalţi participanţi la trafic

Autovehiculele poliţiei, pompierilor şi cele cu regim de circulaţie prioritara (dotate cu lumini giratorii albastre) atunci când conducătorii acestora se deplasează in acţiuni de intervenţie sau misiuni care au caracter de urgenta, pun in funcţiune mijloacele speciale de avertizare luminoasă şi sonoră. Mijloacele de avertizare luminoasă şi sonoră pot fi folosite şi separat, în funcţie de natura misiunii.

Autovehiculele care formează o coloană, însoţite de un autovehicul cu regim prioritar, trebuie sa aibă in funcţiune luminile de întâlnire.

Se interzice folosirea de către conducătorul unuia dintre autovehiculele cu regim de circulaţie prioritară, a semnalelor luminoase şi sonore de prioritate în alte cazuri decât cele justificate de urgenţa intervenţiei sau misiunii lor.

Autovehiculele cu regim de circulaţie prioritara ce se deplasează la intervenţii nu se supun restricţiilor de viteză. La intrarea în intersecţii conducătorii acestora sunt obligaţi să circule cu atenţie şi să ia toate măsurile pentru prevenirea accidentelor.

La apropierea autovehiculelor cu însemnele politiei si ale pompierilor, aflate in misiune, care au in funcţiune semnalele luminoase de culoare roşie si albastră şi, respectiv, roşie, concomitent cu cele sonore, conducătorii celorlalte vehicule sunt obligaţi sa oprească de îndată in afara părţii carosabile sau, când nu este posibil, cat mai aproape de partea din dreapta a părţii carosabile şi să permită trecerea acestora.

La apropierea de autovehicule cu regim de circulaţie prioritară, care au in funcţiune semnalele luminoase de culoare albastră, concomitent cu cele sonore, conducătorii celorlalte vehicule sunt obligaţi sa reducă viteza, să elibereze banda pe care se deplasează autovehiculul prioritar ori să circule cât mai aproape de bordura sau acostament, iar la intersecţii, să le acorde prioritate de trecere.

Conducătorii de vehicule care se apropie de o coloana cu regim de circulaţie prioritară pot depăşi coloana dacă li se semnalizează această manevră de către conducătorul coloanei. Se interzice altor conducători de autovehicule să se intercaleze sau să se ataşeze unei coloane cu regim de circulaţie prioritara.

Oprirea unui autovehicul de către un poliţist aflat intr-un autovehicul cu regim prioritar se face si prin punerea in funcţiune a dispozitivelor luminoase cu mesaje variabile sau cu braţul. Aceste semnale pot fi adresate concomitent cu transmiterea unui apel prin amplificatorul de voce. Conducătorul de autovehicul căruia i s-a adresat semnalul este obligat sa pună în funcţiune de îndată luminile de direcţie din dreapta şi să oprească în afara părţii carosabile sau, dacă aceasta nu este posibil, cât mai aproape de bordura sau acostament.

No comments: