Monday, May 5, 2008

Semnalele conducătorilor de vehicule

Conducătorii de vehicule semnalizează cu mijloacele de avertizare sonoră, luminoasă sau cu braţul, ori de cate ori este necesar, pentru evitarea unui pericol imediat.

Mijloacele de avertizare sonoră trebuie folosite de la o distanta de cel puţin 25 m faţă de cei cărora li se adresează, pe o durata de timp care sa asigure perceperea semnalului şi fără sa-i determine pe aceştia la manevre ce pot pune in pericol siguranţa circulaţiei.

Semnalizarea cu mijloacele de avertizare sonora nu poate fi folosită in zonele de acţiune a indicatorului "Claxonarea interzisa", cu excepţia cazurilor , pentru evitarea unui pericol imediat. Se exceptează de la această interdicţie autovehiculele cu regim de circulaţie prioritară.

Conducătorii de vehicule sunt obligaţi ca de la lăsarea serii si pana in zorii zilei, ziua când ploua torenţial, ninge abundent sau este ceată densă, ori in alte condiţii care reduc vizibilitatea pe drumul public, precum şi în tuneluri, să folosească instalaţia de iluminare a vehiculului astfel:

a) luminile de poziţie sau de staţionare, în timpul opririi pe partea carosabila în afara localităţilor;

a) luminile de întâlnire sau de drum, in mers, atât in localităţi, cât şi în afara acestora, după gradul de iluminare a drumului public, iar când plouă torenţial, ninge abundent sau este ceaţă densă, ori în alte condiţii care reduc vizibilitatea pe drum, şi luminile de ceaţă.

La apropierea a două vehicule care circula din sensuri opuse, conducătorii acestora sunt obligaţi ca de la o distanta de cel puţin 200 m să folosească luminile de întâlnire concomitent cu reducerea vitezei.

Semnalizarea prin schimbarea luminilor de întâlnire cu cele de drum se foloseşte pe timp de noapte la intersecţiile care nu sunt dirijate prin semnale luminoase sau de către poliţişti, precum şi în condiţii de vizibilitate redusă.

Sunt obligaţi sa folosească ziua, permanent, luminile de întâlnire:

a) conducătorii motocicletelor si ciclomotoarelor;

b) conducătorii autovehiculelor care însoţesc coloane militare sau cortegii, transportă grupuri organizate de persoane şi cele care tractează alte vehicule sau care transporta mărfuri şi produse periculoase.

Conducătorii de vehicule sunt obligaţi să semnalizeze schimbarea direcţiei de deplasare, depăşirea, oprirea şi punerea în mişcare.

Intenţia conducătorilor de autovehicule de a schimba direcţia de mers, depăşirea şi oprirea se semnalizează prin punerea în funcţiune a luminii intermitente a semnalizatoarelor cu cel puţin 50 m in localităţi şi 100 m in afara localităţilor, înainte de efectuarea manevrelor.

Oprirea autovehiculelor pe partea carosabila se semnalizează cu lumina roşie din spate.

Conducătorii vehiculelor cu două roti, precum şi ai celor cu tracţiune animală ori ai celor trase sau împinse cu mâna semnalizează intenţia lor de a schimba direcţia de deplasare sau de a depăşi, cu braţul întins orizontal, cu cel puţin 25 m înainte de efectuarea manevrelor. Oprirea acestor vehicule se semnalizează prin balansarea braţului drept in plan vertical.

Luminile de avarie se folosesc când vehiculul a rămas în pană ori a fost avariat şi nu poate fi deplasat imediat în afara părţii carosabile.

Luminile de avarie se utilizează şi în orice alte împrejurări în care vehiculul imobilizat pe drumul public sau care se deplasează foarte lent constituie el însuşi un pericol pentru ceilalţi participanţi la trafic.

Conducătorii de vehicule trebuie sa pun in funcţiune luminile de avarie, în mod succesiv, în ordinea opririi şi în cazul în care această manevra este impusă de blocarea circulaţiei pe sensul de mers.

Se interzice deţinerea în autovehicule, montarea pe acestea sau folosirea in circulaţia pe drumurile publice a semnalelor speciale de avertizare luminoasă şi sonoră, cu excepţia autovehiculelor cu regim de circulaţie prioritară.

No comments: