Monday, May 5, 2008

Alte obligaţii şi interdicţii pentru conducătorii de vehicule

Conducătorul de autovehicul este obligat să:

Ø aibă asupra sa actul de identitate, permisul de conducere, certificatul de înmatriculare şi după caz, atestatul profesional, precum şi celelalte documente prevăzute de legislaţia în vigoare.

Ø circule numai pe sectoarele de drum pe care ii este permis accesul şi să respecte normele referitoare la masele totale maxime autorizate admise de autoritatea competenta pentru autovehiculele conduse.

Ø verifice funcţionarea sistemului de lumini şi semnalizare, a instalaţiei de climatizare, să menţină permanent curate parbrizul, luneta si geamurile laterale ale autovehiculului, precum şi plăcutele cu numărul de înmatriculare sau înregistrare ale autovehiculului si remorcii.

Ø aibă în autovehicul trusa medicală de prim ajutor, triunghiuri reflectorizante şi stingător de incendiu omologate.

Ø oprească în mod obligatoriu autovehiculul la semnalul:

- poliţistului;

- agentului de cale ferată, la trecerile la nivel;

- lucrătorului de drumuri, în zona lucrărilor pe partea carosabilă;

-conducătorului coloanelor de militari sau ai grupurilor organizate de pietoni;

- membrilor patrulelor şcolare de circulaţie, la trecerile pentru pietoni din apropierea şcolilor.

- nevăzătorilor, dat prin ridicarea bastonului alb, atunci când aceştia traversează strada.

Ø transporte poliţiştii, la cererea acestora, pentru luarea de masuri legale ce nu suferă amânare şi nu pot fi aduse la îndeplinire altfel.

Ø oprească imediat autovehiculul la semnalele regulamentare ale poliţiştilor de frontieră, aflaţi în zona de competenta.

Ø acorde prioritate pietonilor angajaţi în traversarea drumurilor publice, pe trecerile marcate sau semnalizate cu indicator. Atunci când drumul este prevăzut cu cel puţin doua benzi de circulaţie pe sens, conducătorul de autovehicul sau tramvaie trebuie sa acorde prioritate de trecere pietonilor angajaţi in traversare pe sensul lui de mers.

Ø sesizeze cea mai apropiata unitate de politie imediat ce ia cunoştinţă despre existenta, pe drumul public pe care a circulat, a obstacolelor sau surpărilor de natura a pune in pericol siguranţa circulaţiei.

Ø înmâneze, la cerere, poliţistului documentele prevăzute la pct. 1, precum si cele referitoare la bunurile transportate.

Ø se prezinte in termen la unitatea de politie care l-a invitat, pentru soluţionarea oricărei probleme legate de calitatea de conducător de autovehicul sau de detonator de vehicul înmatriculat sau înregistrat.

Ø permită controlul stării tehnice a vehiculului, precum si al bunurilor transportate, in condiţiile legii.

Ø conducă in aşa fel încât sa nu stropească pe ceilalţi participanţi la trafic.

Ø oprească motorul si sa semnalizeze autovehiculul imobilizat in pasaje subterane sau tuneluri.

Ø ia toate masurile pentru înlăturarea defecţiunilor survenite pe parcursul deplasării, atunci când autovehiculul nu mai îndeplineşte condiţiile tehnice, iar daca nu le poate remedia pe loc, sa se deplaseze la cea mai apropiata unitate de depanare, cu o viteza care sa ii asigure evitarea oricărui accident.

Ø ajute la scoaterea de pe partea carosabila sau la deplasarea lângă bordura sau acostament a autovehiculului rămas in pana sau avariat intr-un accident.

Ø 16. Sa dea întâietate, la alimentarea cu combustibil, autovehiculelor cu regim de circulaţie prioritară.

Ø se prezinte la verificarea medicala sau psihologica la solicitarea politiei ori periodic, potrivit legii.

Ø aplice pe parbrizul si pe luneta autovehiculului semnul distinctiv stabilit pentru conducătorii de vehicule începători, daca are o vechime in conducere sub 1 an, in afara localitatilor sa circule cu 10 km/h mai mica.

Se interzice conducătorului de autovehicul să:

Ø conducă autovehiculul sau tramvaiul după ce a consumat băuturi alcoolice, produse sau substanţe stupefiante ori medicamente cu efecte similare acestora, precum si in cazul in care este bolnav, rănit sau intr-o stare avansata de oboseala, de natura a pune in pericol siguranţa circulaţiei.

Ø transporte in autovehicul sau tramvai mai multe persoane decât numărul de locuri stabilite in certificatul de înmatriculare sau înregistrare.

Ø transporte persoane in stare de ebrietate pe motocicleta sau in cabina ori in caroseria autovehiculului destinat transportului de mărfuri.

Ø transporte persoane in caroseria autobasculantei, pe autocisterna, pe platforma, deasupra încărcăturii, pe părţile laterale ale caroseriei, sau persoane care stau în picioare în caroseria autocamionului, pe scări şi în remorcă, cu excepţia celei special amenajate pentru transportul persoanelor.

Ø transporte copii in vârsta de pana la 12 ani pe scaunul din fata al autovehiculului, chiar daca sunt ţinuţi în braţe de persoane majore.

Ø transporte in si pe autoturism obiecte a căror lungime sau lăţime depăşeşte, împreuna cu încărcătura, dimensiunile acestuia.

Ø deschidă uşile autovehiculului sau tramvaiului in timpul mersului, sa pornească de pe loc cu uşile deschise.

Ø aibă in timpul mersului preocupări de natura a-i distrage in mod periculos atenţia ori sa folosească instalaţii de sonorizare la un nivel de zgomot care ar afecta deplasarea in siguranţa, a lui si a celorlalţi participanţi la trafic.

Ø intre pe drumurile modernizate cu autovehiculul care are pe roti sau pe caroserie noroi ce se depune pe partea carosabila ori din care cad sau se scurg produse, substanţe sau materiale ce pot pune in pericol siguranţa circulaţiei.

Ø aplice pe parbriz, luneta sau pe geamurile laterale afişe, reclame publicitare sau înscrisuri de natura a conferi libera trecere, acces sau prioritate in circulaţia pe drumurile publice, cu excepţia autovehiculelor

aparţinând medicilor avizaţi de Ministerul Sănătăţii şi Familiei şi a celor destinate transportului copiilor si persoanelor cu handicap, care vor avea aplicate in coltul din stânga jos al parbrizului semnul distinctiv stabilit de acest minister.

Ø aibă aplicate folii sau accesorii pe parbrize, luneta ori pe geamurile laterale ce restrâng sau estompează vizibilitatea in timpul mersului, atât din interior, cat si din exterior, ori sa împiedice sau sa diminueze eficacitatea dispozitivelor de iluminare si semnalizare luminoasa ori citirea numărului de înmatriculare.

Ø lase liber in timpul mersului volanul, ghidonul sau maneta de comanda.

Ø folosească in mod abuziv mijloacele de avertizare sonora.

Ø circule cu autovehiculul cu masa totala maxima autorizata mai mare de 3,5 tone pe drumurile acoperite cu zăpada, gheata sau polei, fără a avea montate pe roti lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate, in perioadele si pe drumurile stabilite prin ordin al ministrului lucrărilor publice, transporturilor si locuinţei.

Ø circule având montate pe autovehicul anvelope cu alte dimensiuni sau caracteristici decât cele prevăzute in certificatul de înmatriculare ori care prezintă tăieturi sau rupturi ale cordului sau sunt uzate peste limita admisa.

Ø folosească un autovehicul care emana noxe peste limita legala admisa ori al cărui zgomot in mers sau staţionare depăşeşte pragul fonic prevăzut de lege.

Ø circule cu autovehiculul având plăcutele cu numerele de înmatriculare deteriorate ori neconforme cu standardul.

Ø săvârşească acte sau gesturi obscene, sa profereze injurii, sa adreseze expresii jignitoare sau vulgare, sa ameninţe cu acte de violenta pe ceilalţi participanţi la trafic, de natura sa provoace indignarea ori sa lezeze demnitatea si onoarea acestora.

Ø circule cu autovehiculul avariat mai mult de 30 de zile de la data producerii avariei.

No comments: