Monday, May 5, 2008

Trecerea pe lângă vehiculele care circula din sens opus

La întâlnirea a două vehicule care circulă din sensuri opuse, conducătorii acestora sunt obligaţi să circule cât mai aproape de marginea din dreapta a părţii carosabile, în sensul lor de mers.
Dacă mersul înainte este obturat de un obstacol sau de prezenţa altor participanţi la trafic, care impune trecerea pe sensul opus, conducătorul vehiculului este obligat să reducă viteza şi, la nevoie, să oprească pentru a permite trecerea vehiculelor care circulă din sens opus.
Pe drumurile publice înguste, unde trecerea vehiculelor care circulă din sensuri opuse, unele pe lângă altele, este imposibilă sau periculoasă, conducătorii acestora se vor conforma semnalizării existente.
Pe drumurile publice cu declivităţi pronunţate, unde trecerea vehiculelor care circula din sensuri opuse, unele pe lângă altele, este imposibila sau periculoasă, cele care coboară sunt obligate sa oprească pentru a permite trecerea vehiculelor care urcă.
La spaţii înguste sau pe sectorul de drum cu declivităţi, când două vehicule nu pot să treacă unul pe lângă celălalt, dacă unul dintre vehicule trebuie sa execute o manevra de mers înapoi, ansamblul de vehicule trece înaintea oricărui alt vehicul, vehiculul greu înaintea celui uşor, iar autobuzul înaintea autovehiculului de transport mărfuri.
La vehiculele de aceeaşi categorie, obligaţia de a efectua o manevră de mers înapoi revine conducătorului care coboară, cu excepţia cazului când este mai uşor şi

există condiţii pentru conducătorul care urcă să execute această manevra, mai ales atunci când se afla aproape de un refugiu.

No comments: