Tipuri de treceri la nivel cu calea ferată:
Ø trecere la nivel cu o cale ferată
prevăzută cu bariere sau
semibariere (păzite)
Ø trecere la nivel cu o cale ferată
automatizată( păzită)
Ø trecere la nivel cu o cale ferată
curentă fără barieră sau semibarieră
(nepăzite), fiind acele treceri unde
întâlnim doar indicatorul „Trecere
la nivel cu calea ferată simplă,
fără bariere” sau „Trecere la nivel cu
calea ferată dublă, fără bariere”
Ø trecere la nivel cu o cale ferată industrială;
La trecerea la nivel cu calea ferată păzită semnalul luminos pentru anunţarea apropierii trenurilor este compus din două lumini roşii care funcţionează intermitent alternativ. În cazul trecerii la nivel prevăzute cu bariere sau semibariere, acest semnal anunţă coborârea acestora.
Semnalul luminos pentru anunţarea apropierii trenurilor trebuie sa fie însoţit de un semnal sonor de avertizare. Pe drumurile de pământ, cu circulaţie de vehicule redusă, şi pe cărările pentru pietoni poate fi folosit doar un semnal sonor de avertizare.
În timpul cât semnalul cu lumini roşii prevăzut este stins, trebuie să funcţioneze permanent un semnal cu lumină intermitentă de culoare albă, având cadenţa lentă, care semnifică permisiunea de a trece.
Lămpile cu lumini roşii şi albe sunt montate pe acelaşi suport şi îndreptate în aceeaşi direcţie. Acestea se amplasează de fiecare parte a caii ferate, pe partea dreaptă în sensul de mers, iar când condiţiile de vizibilitate impun, si pe partea stângă, pe un refugiu în mijlocul părţii carosabile ori deasupra acesteia.
Semnalizarea luminoasă la trecerea la nivel cu calea ferată este însoţită, în toate cazurile, de unul dintre indicatoarele "Trecere la nivel cu calea ferată simplă, fără bariere" sau "Trecere la nivel cu calea ferată dublă, fără bariere".
La apropierea trenurilor semnalul luminos cu lumini roşii şi cel sonor trebuie să intre în funcţiune, în mod automat, concomitent cu stingerea semnalului de culoare albă şi să rămână în funcţiune până la trecerea acestora.
Apropierea de o trecere la nivel cu calea ferată păzită sau nepăzită se semnalizează cu indicatoare cu aceeaşi semnificaţie instalate succesiv la 150, 100 si 50 m de calea ferată.
Apropierea de o trecere la nivel cu calea ferată curentă se semnalizează, după caz, cu indicatoarele "Trecere la nivel cu calea ferată simplă, fără bariere" sau "Trecere la nivel cu calea ferată dublă, fără bariere", însoţite de indicatorul "Oprire".
La trecerea la nivel cu o cale ferată industrială se instalează indicatorul "Alte pericole", însoţit de un panou adiţional ce conţine imaginea unei locomotive, iar circulaţia se dirijează de un agent de cale ferată.
Barierele si semibarierele sunt marcate cu benzi alternante de culoare roşie si albă si pot fi prevăzute, la mijloc, cu un disc roşu. Pe drumurile neiluminate benzile trebuie sa fie reflectorizante, iar pe timp de noapte barierele şi semibarierele trebuie sa fie iluminate ori prevăzute cu dispozitive cu lumină roşie.
Porţile de gabarit instalate înaintea unei treceri la nivel cu o cale ferată electrificată, destinate să interzică accesul vehiculelor a căror încărcătura depăşeşte în înălţime limita de siguranţă admisă, sunt marcate cu benzi alternante de culoare galbenă şi neagră. Pe stâlpii de susţinere ai porţilor de gabarit se instalează indicatoare rutiere prin care se precizează înălţimea maximă de trecere admisă.
Indicatoarele, barierele şi semibarierele trebuie sa fie echipate cu dispozitive reflectorizante, omologate.
Obligaţiile conducătorilor de vehicule :
Ø la trecerile păzite se reduce viteza de deplasare şi se circulă cu atenţie;
Ø la trecerile curente (nepăzite) se va opri în mod obligatoriu vehiculul, pentru asigurare, în locul unde există vizibilitate maximă, fără a depăşi locul unde este instalat indicatorul "Trecere la nivel cu calea ferată simplă, fără bariere" sau "Trecere la nivel cu calea ferată dublă, fără bariere" ori marcajul transversal aplicat pe partea carosabilă a drumului public sub formă unei linii continue ;
Ø la trecerile cu cale ferată industrială se va respecta semnalul agentului de cale ferată;
No comments:
Post a Comment