Monday, May 5, 2008

Utilizarea părţii carosabile

Conducătorii sunt obligaţi sa conducă vehiculele cât mai aproape de marginea din dreapta părţii carosabile.
Vehiculele trebuie conduse numai pe drumurile, părţile carosabile, benzile sau pistele stabilite pentru categoria din care fac parte. În cazul în care pe drumurile publice nu sunt amenajate benzi sau piste speciale pentru ciclomotoare, biciclete şi celelalte vehicule fără motor, acestea pot fi conduse şi pe acostament în sensul de mers, dacă circulaţia se poate face fără pericol.
În cazul în care drumul are două
sau mai multe benzi pe sensul de mers,
vehiculele vor fi conduse pe banda situata
lângă acostament sau bordura. Celelalte benzi
pot fi folosite succesiv, de la dreapta spre stânga,
dacă banda de circulaţie utilizata este ocupata,
cu obligaţia de a reveni pe banda din dreapta
atunci când acest lucru este posibil.
Vehiculele grele, lente sau agabaritice ori cele care se deplasează cu viteza redusă trebuie conduse numai pe banda de lângă acostament sau bordura, dacă în sensul de mers nu este amenajată o bandă destinată acestora.
Pe drumul public cu cel mult două benzi pe sens şi cu o a treia banda pe care este amplasată linia tramvaiului lângă axul drumului, conducătorii de vehicule pot folosi această bandă, cu obligaţia sa lase libera calea tramvaiului, la apropierea acestuia.
Vehiculele din serviciile de transport public de persoane se conduc pe banda rezervata acestora, dacă o astfel de banda exista si este semnalizata ca atare. Pe aceeaşi bandă pot circula şi autovehiculele cu regim de circulaţie prioritară.

No comments: