Monday, May 5, 2008

Starea tehnica a vehiculelor si controlul acesteia

Pentru a circula pe drumurile publice, autovehiculele, remorcile trebuie sa fie in buna stare de funcţionare si sa îndeplinească condiţiile tehnice stabilite de autoritatea competenta din Ministerul Lucrărilor Publice, Transporturilor si Locuinţei.

Pentru a putea fi menţinute in circulaţie, autovehiculele, remorcile si tramvaiele se inspectează periodic din punct de vedere tehnic, in condiţiile stabilite prin norme metodologice ale Ministerului Lucrărilor Publice, Transporturilor si Locuinţei.

Se inspectează din punct de vedere tehnic, înainte de a fi repuse in circulaţie, autovehiculele, remorcile si tramvaiele cărora le-au fost efectuate reparaţii capitale si cele care, in urma unor evenimente, au avut avarii grave la mecanismul de direcţie, instalaţia de frânare sau la structura de rezistenta a caroseriei ori a saşiului.

Inspecţia tehnica se efectuează in staţii autorizate de către autoritatea competenta din Ministerul Lucrărilor Publice, Transporturilor si Locuinţei, iar termenul pana la care trebuie efectuata următoarea inspecţie tehnica se consemnează in anexa certificatului de înmatriculare sau înregistrare, in funcţie de categoria vehiculului, potrivit legii.

Autovehiculele care transporta încărcături periculoase trebuie sa îndeplinească condiţiile tehnice si de agreare, stabilite prin Acordul european referitor la transportul rutier internaţional al mărfurilor periculoase (ADR), încheiat la Geneva la 30 septembrie 1957, la care România a aderat prin Legea nr. 31/1994.

Conducătorii acestor autovehiculelor trebuie sa posede atestat profesional specific transportului pe care-l efectuează.

Condiţiile minime de iluminare, semnalizare luminoasa si avertizare sonora pe care trebuie sa le îndeplinească autovehiculele si remorcile

Autovehiculele, remorcile si tramvaiele trebuie sa fie dotate, prin construcţie, cu instalaţii de iluminare, semnalizare si avertizare sonora, omologate, care sa corespunda condiţiilor tehnice stabilite de Ministerul Lucrărilor Publice, Transporturilor si Locuitei.

Se interzic montarea la autovehicul, remorca sau tramvai a luminilor de alta culoare sau intensitate, a altor lumini, dispozitive ori accesorii de avertizare, altele decât cele omologate, precum si circulaţia pe drumurile publice atunci când acestea sunt defecte sau lipsesc.

Se interzice deţinerea in autovehicul, montarea pe acesta sau folosirea in circulaţia pe drumurile publice a mijloacelor tehnice de detectare a prezentei aparatelor radar si a dispozitivelor antiradar.

Controlul stării tehnice a vehiculelor se efectuează de către politie, împreuna cu specialişti din instituţiile abilitate de legislaţia in vigoare.

Înmatricularea autovehiculelor si remorcilor

Autovehiculul si remorca se înmatriculează, permanent, temporar sau pentru probe, la autoritatea competenta in raza căreia proprietarul îşi are domiciliul sau sediul, pentru persoanele romane, ori reşedinţa sau domiciliul in cazul cetăţenilor străini.

Se interzice circulaţia pe drum a autovehiculelor sau remorcilor daca:

a) termenul prevăzut pentru înmatricularea provizorie, pentru probe sau temporara a expirat;

b) dovada înlocuitoare a certificatului de înmatriculare reţinut potrivit legii este fără drept de circulaţie sau cu durata dreptului de circulaţie expirata.

Radierea din circulaţie a vehiculelor

Proprietarii de vehicule înmatriculate sau înregistrate sunt obligaţi sa solicite radierea din evidenta a acestora, in termen de 30 de zile, in următoarele cazuri:

a) la trecerea vehiculului in proprietatea altei persoane;

b) la schimbarea domiciliului sau sediului in raza de competenta a altei unităţi administrativ-teritoriale decât aceea unde vehiculul este înmatriculat sau înregistrat;

c) la scoaterea definitiva din România a autovehiculului sau remorcii;

d) când vehiculul a devenit impropriu din punct de vedere tehnic pentru a circula pe drumul public si daca fac dovada ca acesta este dezmembrat de un agent economic autorizat potrivit legii.

In cazul furtului, radierea din circulaţie se efectuează după 90 de zile de la data înregistrării plângerii, la solicitarea proprietarului.

Vehiculul indisponibilizat prin instituirea unui sechestru asigurător se radiază in baza ordonanţei motivate a procurorului sau a încheierii instanţei de judecata.

Proprietarul vehiculului poate solicita radierea acestuia daca nu mai doreşte sa-l păstreze in circulaţie, cu condiţia depozitarii lui in alte spatii decât cele aparţinând domeniului public.

Radierea se comunica in termen de 30 de zile, de către autoritatea care a efectuat-o, administraţiei financiare competente, potrivit legii.

No comments: